Üretim

Desa Enerji-Pınarbaşı Üretim Tesisi

Desa Enerji Pınarbaşı Santralı, şirketin özel izin alarak kurduğu ilk üretim tesisidir. Bir kojenerasyon santralı olan tesis, benzerleri arasında Türkiye’deki ilklerdendir. İzmir’in Bornova ilçesine bağlı Pınarbaşı semtinde Kemalpaşa caddesi üzerinde, YAŞAR HOLDİNG şirketler grubuna bağlı üretim faaliyetinde bulunur. Tesis, 26.12.1997’de faaliyet geçmiş ve yeniden yapılanan enerji piyasası neticesinde 12.06.2003’de EPDK’dan Otoprodüktör Grubu Lisansı alarak Enerji Piyasasında Elektrik Üretme şirket ortaklarına ve TETAŞ’a Elektrik Enerjisi Satma Hakkı’nı elde etmiştir.

Ekim 1996’da yapımına başlanmış, Aralık 1997’de Bakanlık Kabulü geçekleştirilmiş ve 1 Ocak 1998’de resmi üretime başlamıştır. Doğal gaza geçene kadar Nafta kullanmıştır. Aralık 2004’te; gaz dönüşümü ve komple yenilemeyi müteakip doğal gaz ile çalışmaya başlamıştır. Elektrik ve Isı Enerjisi (buhar ve kızgın su) üretmektedir. 30.06.2009 tarihinde Üretim Lisansı alarak Desa Enerji Elektrik Üretim AŞ adı ile faaliyetlerini sürdürmektedir. Kuruluş yapısı itibarıyla müşterilerine kesintisiz enerji verebilmektedir.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK) aldığı üretim lisansı ile ilk kurulu gücü 9,8 MW olan Pınarbaşı Santralı’nda 2016 yılında tamamlanan tevsi yatırımı ile kurulu kapasitesini 15,6 MW’a yükseltmiştir. Yıllık enerji üretimi Isı + Elektrik 230 milyon kWh civarındadır.

Video

Desa Enerji-Aliağa Üretim Tesisi

Desa Enerji, 2017 yılında yaptığı yatırım ile Aliağa Viking Kağıt Fabrikası içerisinde 5 MW’lık bir kojenerasyon tesisi daha inşa etmiştir. Kojenerasyon santralinin ürettiği elektrik ve buhar Viking Kağıt Fabrikası içerisinde kullanılacak olup dışarı satışı söz konusu olmayacaktır.

Atık ısının doğrudan kullanıldığı, doğal gaz yakıtlı, Taurus60 (T7300 model) haz türbini ve atık ısı geri kazanım sisteminden oluşur. Brüt/net elektrik azami çıkış gücü: 5200kWe/5068,9 kWe’dir.

Tesis, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü tarafından incelenmiş ve “Yüksek Verimli Kojenerasyon” tesisi olarak değerlendirilmiştir. Lisanssız üretim kapsamında üretim gerçekleşecek olup, ilgili şebeke işletmecisine başvuru süreci devam etmektedir. An itibariyle deneme amaçlı üretim çalışmaları yapılmaktadır.

Video